Arheološko nalazište u okolini Trebinja

Republički zavod za arheološka istraživanja i fosilna obećanja ovih dana se nalazi u Zubačkom polju, mjestu pored Trebinja. Došli su na poziv mještanina Bekan Ostoje koji je prilikom iskopa temelja za kokošinjac sasvim slučajno pronašao neobične artefakte.

Arheolozi nagađaju da bi lokalitet u Zubcima lako mogao potvrditi staru legendu koja se prepričava pri raznim prilikama, da je negdje oko Trebinja trebalo da postoji vazdušna luka, a da ja pronađeni artefakt ništa manje nego kamen temeljac Aerodroma Trebinje.

Aerodrom Trebinje

Aerodrom Trebinje

„Čuo sam za misteriju poznatu kao Aerodrom u Trebinju. Još kao sasvim malog otac me je dovodio na Zubačko polje i pričao kako će tu biti velika međunarodna vazdušna luka. Napominjem da sam bio sasvim mali pa nisam najbolje razumio o čemu se tu zapravo radi, ali bio sam sretan zbog oca koji je s ushićenjem pričao o svemu tome“, ispričao je devetogodišnji Mirko L.

S pojavom arheologa pojavio se veliki broj zainteresovanih volontera da učestvuje u iskopavanjima na lokalitetu Zupci.

„Oduvijek sam maštao da budem dio tima koji će učestvovati u iskopavanjima. Legenda o aerodromu Trebinje još uvijek je živa, tim više što neki tvrde da i dan danas postoji preduzeće Aerodromi Trebinje, koje posluje pozitivno uprkos recesiji i da svakim danom ima više putnika“, dodao je Vasilije Iskopić volonter iz Tulija.

Tim arheologa će u narednim mjesecima pokušati da otkrije kako su živjeli i letjeli preci na prostorima Hercegovine, zanimanja kojim su se bavili i koliko zapravo njih je živjelo od vazdušne luke, da lociraju granice koji je zauzimala vazdušna luka, lokacije pratećih objekata, terminala. Nakon ove vijesti povećan je broj zainteresovanih za dešavanja u Trebinju. Ovo je možda prilika da nakon Piramida u Visokom, Gospe u Međugorju legenda o Aerodromu Trebinje bude konačno razriješena na radost svih budžetskih korisnika.

Advertisements

2 mišljenja na „Arheološko nalazište u okolini Trebinja

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s